Dyniowy krem z krewetkami

0

Pamiętacie obłędne krewetki duszone w winie? Ich sprawczyni – Małgorzata Sz-ch – postanowiła ponownie zaatakować nasze podniebienia;) Tym razem mamy dla was dyniowy krem z krewetkami, który rozgrzewa ciało i pobudza zmysły!

Dyniowy krem z krewetkami

  • 300 g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser lazur lub łagodna gorgonzola
  • 1 łyżka bulionu drobiowego (można pominąć)
  • sól morska
  • pieprz
  • kurkuma
  • chilli (na rozgrzewkę;)
  • szczypta imbiru do smaku
Dynię obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącej wody (mniej więcej 300 ml). Gotuj, aż zmięknie. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj ser i blenduj. Dopraw do smaku przyprawami z magicznej listy :)
Nietrudno zauważyć, że Małgorzata uwielbia krewetki (my czasem też!) – stąd sposób podania i ostateczny efekt. Pyszny krem, krewetki i prażone pestki dyni – zestaw idealny :)
Ps. Małgorzata wspomniała, że przy tym przepisie korzysta z thermomixa. Czy chcecie, bym zrobiła tu oddzielną thermomixową kategorię?
A to przeapetyczna inspiracja od autorki przepisu:
Dyniowy krem z krewetkami

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter