Pamiętacie obłędne krewetki duszone w winie? Ich sprawczyni – Małgorzata Sz-ch – postanowiła ponownie zaatakować nasze podniebienia;) Tym razem mamy dla was dyniowy krem z krewetkami, który rozgrzewa ciało i pobudza zmysły!
- 300 g dyni
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ser lazur lub łagodna gorgonzola
- 1 łyżka bulionu drobiowego (można pominąć)
- sól morska
- pieprz
- kurkuma
- chilli (na rozgrzewkę;)
- szczypta imbiru do smaku
Dynię obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącej wody (mniej więcej 300 ml). Gotuj, aż zmięknie. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj ser i blenduj. Dopraw do smaku przyprawami z magicznej listy :)
Ps. Małgorzata wspomniała, że przy tym przepisie korzysta z thermomixa. Czy chcecie, bym zrobiła tu oddzielną thermomixową kategorię?
A to przeapetyczna inspiracja od autorki przepisu: