Dżem truskawkowy z wanilią

0

Dżem truskawkowy kojarzy mi się zawsze z dzieciństwem, naleśnikami i moją Mamą, która stawała na głowie, żebym tylko wmusiła w siebie śniadanie :) Dziś śniadania zjadam zawsze sama, ale sentyment do tamtych czasów powraca z każdym truskawkowym słoiczkiem. Na początek – słoiczki z truskawką, wanilią i imbirem.

Dżem truskawkowy z wanilią

  • 1 kg truskawek
  • 75 g cukru
  • 2 limonki
  • 2 laski wanilii

Zacznij od przygotowania truskawek: umyj je, osusz, pozbądź się szypułek. Następnie pokrój je na połówki (chyba, że są niewielkie), zasyp cukrem i odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia truskawki zagotuj, dodając sok z limonek. Odstaw do ostygnięcia, a potem znowu na noc do lodówki (w sumie nie musi być na noc, ważne, żeby stały tam 10 – 12 h).

Jest kolejny dzień, więc wyjmij truskawki z lodówki, odlej z nich sok i gotuj je 45 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dodaj odlany wcześniej sok oraz wyskrobane z lasek ziarenka wanilii  – i gotuj kolejne 10 minut. Dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i wstaw do piekarnika. Włącz piekarnik na 180 stopni i trzymaj słoiczki 10 min. od czasu, aż piekarnik się nagrzeje (czyli czekasz, aż będzie nagrzany do 180 stopni i odliczasz 10 minut).

W ten oto sposób Twój dżem truskawkowy z wanilią jest gotowy :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter