Fasolka szparagowa z jajkiem

0

To jeden z przepisów, które możecie dowolnie modyfikować – oby tylko trzymać się bazowych składników, to jest jajka i fasolki szparagowej :) Reszta jest w zasadzie kwestią Waszej wyobraźni – i tego, co macie w lodówce. Choć zestaw składników wydaje się banalny, to uwierzcie, że to całkiem fajny pomysł na letnią kolację lub śniadanie.

Fasolka szparagowa z jajkiem

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 3 niewielkie młode ziemniaki
  • sól
  • opcjonalnie: 3 plasterki boczku i oliwa do podsmażenia

To zaczynamy! Na początek przygotuj warzywa, to jest umyj fasolkę szparagową oraz obierz młode ziemniaki (ja je po prostu skrobię). I ziemniaki, i fasolkę ugotuj na parze, lekko dopraw je solą. Jeśli chcesz użyć także boczku, to podsmaż go na rozgrzanej oliwie, aż będzie zupełnie chrupki.

W międzyczasie ugotuj jajka – powinny być ugotowane na miękko. Jeśli chcesz, możesz przygotować je po benedyktyńsku lub po prostu usmażyć tak, by żółtko pozostało miękkie :)

Teraz jedyne, co musisz zrobić, to wyłożyć przygotowane składniki na talerz – i gotowe! :)

Napisz komentarz