Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

0

Gazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno, czyli nic innego jak wytrawny chłodnik. Jeśli lubisz jadać zupy, to mam idealną letnią propozycję :)

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

  • 2 pomidory malinowe
  • mały arbuz (ok. 350 g miąższu)
  • zielony ogórek
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • do podania: rzodkiewka, ulubione kiełki, ser feta, świeża bagietka

Przygotuj wszystkie warzywa i arbuza: pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na kawałki i usuń z nich twarde cząstki. Wydrąż miąższ z arbuza, a ogórka i marchewkę obierz i posiekaj na talarki. Zostaw kilka plastrów marchewki do dekoracji, a resztę, wraz z pomidorami, arbuzem, ogórkiem i posiekaną cebulą wrzuć do blendera.

Dodaj oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem zmiksuj na gładki krem. Gotowe gazpacho przecedź przez sitko i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Podawaj schłodzone – na przykład z rzodkiewką, kiełkami, serem, świeżą bagietką.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter