Granola piernikowa

0

Granola piernikowa to idealny pomysł na grudniowe śniadanie. Oczywiście nie może się równać z jajecznicą, jaką Drwal przyrządza w samym ręczniku (albo bez…), ale idealnie sprawdzi się w roli zdrowego śniadania. Tak, my też czasem mamy fazę na zdrową żywność domowej roboty. Kto by pomyślał, prawda? :)

Granola piernikowa

  • 200 g płatków owsianych
  • 60 g płatków zbożowych
  • 20 g ziaren słonecznika (to opcjonalne)
  • 70 g migdałów bez skórek
  • 100 g orzechów (najlepiej różnych, ja użyłam orzechowej mieszanki)
  • szklanka wody
  • 100 g miodu
  • 50 g oleju kokosowego (możesz pominąć)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 150 g bakalii (suszone figi, suszone morele, daktyle, rodzynki itd)

W rondelku zagotuj wodę, następnie rozpuść w niej miód, olej kokosowy i przyprawę do piernika. Płatki, ziarna słonecznika oraz pokrojone migdały i orzechy wymieszaj ze sobą, a następnie zalej przygotowaną wcześniej wodą miodową. Wymieszaj raz jeszcze i wysyp wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni (z termoobiegiem) i piecz przez 15 minut. Wyjmij, przemieszaj wszystko i wstaw na kolejne 15 minut. Potem zrób to jeszcze raz i wstaw na 10 minut – czyli łącznie pieczesz granolę przez 40 minut.

Gdy granola jest jeszcze ciepła wrzuć do niej ok. 150 g pokrojonych bakalii i wymieszaj. Gotowa, ostudzona granola piernikowa powinna być przechowywana w szczelnie zamykanym pojemniku,

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter