Grissini czosnkowe (włoskie paluchy)

0

Jeśli czytacie nas dłużej niż kilka dni, to z pewnością zdążyliście już odkryć naszą wielkość miłość do dań kuchni włoskiej. Dzieliliśmy się z wami przepisami na pizze, pokazywaliśmy ulubione makarony, przyszła więc pora na włoskie pieczywo, podawane do drinków, przystawek, dipów czy zup – grissini.

Grissini czosnkowe

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy
  • 27 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant
    (wiem, że te 27 g wygląda absurdalnie, ale chciałam wam to przeliczyć możliwie najdokładniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (albo tymianku)
  • oliwa do posmarowania paluchów
  • opcjonalnie: mak, sezam lub sól morska do posypania paluchów

Przygotuj ciasto drożdżowe: przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę, a potem kolejno wszystkie składniki z listy, poza makiem i oliwą do smarowania. Czosnek oczywiście przeciśnij przez praskę.

Ciasto wyrabiaj aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj paluchy (dłońmi). Paluchy powinny być cienkie, bo w trakcie pieczenia jeszcze podrosną.

Przygotowane grassini ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj oliwą. Możesz posypać je makiem, sezamem lub solą morską. Piecz 10 – 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Po upieczeniu studź na kratce, a potem na przykład owiń szynką parmeńską :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter