Grissini (paluchy) serowe z paprykowym dipem

5

Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że trzeba się przy nich lekko pobrudzić, pomiętosić, a potem jeszcze poczekać, aż ciasto urośnie… – choć z drugiej strony, czy tych 20 minut czekania nie można wykorzystać na seksowną zabawę brudnymi od mąki rączkami? ;)

A wracając na ziemię – grissini, a więc paluchy drożdżowe, to jedna z naszych ulubionych włoskich przekąsek. Wystarczy przecież owinąć je szynką lub zanurzać w miękkim dipie – a potem dzielić się nimi, jak kosteczką czekolady odbieraną z ust do ust ;)

Grissini (paluchy) serowe  paprykowym dipem

Grissini serowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy
  • 25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu albo tymianku
  • 40 g drobno startego żółtego sera
  • oliwa do posmarowania paluchów

Przygotuj ciasto drożdżowe: przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę, a potem kolejno wszystkie składniki z listy, poza serem i oliwą do smarowania. Czosnek oczywiście przeciśnij przez praskę.

Ciasto wyrabiaj aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj paluchy (dłońmi). Paluchy powinny być cienkie, bo w trakcie pieczenia jeszcze podrosną.

Przygotowane grassini ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj oliwą. Posyp je startym żółtym serem i piecz 10 – 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Dip paprykowy:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory świeże lub pokrojone pomidory z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • świeżo mielony czarny pieprz

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, a następnie piecz przez 30 min. w temp. 200 stopni. Po ostudzeniu zdejmij z niej skórę i pokrój w kostkę (nie musi być drobna).

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzuć do niej sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, podduś chwilę, aż odparujesz wodę. Dodaj bazylię i paprykę i podduś całość, aż papryka będzie miękka. Na koniec dopraw całość pieprzem i zblenduj na gładki dip.

A jeśli chcesz zrób także guacamole – bo paluchy pasują do niego wybornie :)

Komentarze5 komentarzy

  1. Alicjo, czy mogę dzień wcześniej przygotować ciasto np. wieczorem zrobić, a rano je piec, żeby na śniadanko były świeżutkie?
    Jak tak to przechowywać w lódwce?
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    • Alicja

      Możesz, choć chyba najlepsze jest takie wyrośnięte w cieple:) Jeśli chcesz przechować w lodówce, to poczekaj, aż wyrośnie, zrób kulę, posmaruj ją olejem, włóż do miski i przykryj folią – bo inaczej poprzykleja się do wszystkiego ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter