Gruszki w szynce parmeńskiej

0

Upalne lato nie zachęca mnie do stania przy piekarniku, więc znów zrobiłam coś szybkiego i… minimalistycznego. Były już śliwki w bekonie, więc tym razem gruszki w szynce parmeńskiej – i oczywiście jak zawsze zachęcam do eksperymentów ;)

gruszki w szynce parmeńskiej

  • dojrzała, słodka gruszka
  • 6 plastrów szybki parmeńskiej (lub innej surowej szynki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: ser pleśniowy i rukola do podania

Wykonanie jest bajeczne proste: gruszkę umyj, osusz, pokrój na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Skrop delikatnie cytryną, aby nie zmieniła koloru.

Każdy kawałek gruszki owiń plastrem szynki parmeńskiej, możesz też włożyć słupek pleśniowego sera. Tak przygotowane gruszki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko skrop oliwą z oliwek i wstaw na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. I gotowe! ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter