Gruszki z serem i orzechami

0

Co najczęściej jecie na kolację? Ja… wszystko co znajdę na swojej drodze ;) Czasem jednak zdarza się taki dzień, w którym mam wewnętrzną potrzebę zrobienia czegoś lepszego niż kanapka z serem – i jedną z opcji są właśnie zapiekane gruszki.

Gruszki z serem i orzechami

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 15 – 20 dag sera pleśniowego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • świeża rukola lub sałata

Gruszki z serem i orzechami możesz przygotować na co najmniej dwa sposoby.

Pierwszy: gruszki umyj, możesz je obrać lub zostawić w skórce (bez skórki będą delikatniejsze), przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Wstaw je na mniej więcej kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. W międzyczasie obrane orzechy włoskie zrumień na suchej patelni, dodaj do nich miód i wymieszaj. Wyjmij gruszki, połóż na nie rukolę, orzechy i pokrojony w plastry ser – a następnie włóż jeszcze na pół minuty do piekarnika.

Drugi sposób jest niemal identyczny, różni się jedynie efektem wizualnym. Gruszki umyj, osusz i wstaw na około kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. W tym czasie orzechy włoskie zrumień na suchej patelni, dodaj do nich miód i wymieszaj. Wyjmij gruszki, ostrożnie je natnij (tylko się nie poparz) i powtykaj w nie rukolę, orzechy i pokrojony na kawałki ser – i jeszcze na chwilkę włóż do piekarnika. I gotowe! :)

Gruszki z serem i orzechami

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter