Grzane wino

1

Grzane wino to bez wątpienia klasyk na chłodniejsze dni – co zresztą widać co jakiś czas na naszym instagramie ;) Szczerze mówiąc bardzo rzadko robimy je w domu, choć jest niezwykle proste i zawsze wychodzi wybornie. Zwykle jednak wchodzimy po nie zmarznięci do jakiejś przypadkowej restauracji, odurzamy się aromatem korzennych przypraw, a Drwal pozwala mi spijać winne kropelki z jego boskich ust… No tak, rozmarzyłam się ;) Wróćmy więc na ziemię i przejdźmy razem przez przepis:

Grzane wino

  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 grube plastry bądź kawałki pomarańczy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka goździków
  • kilka gwiazdek anyżu (wystarczą tak naprawdę 2)
  • szczypta bądź kilka ziaren kardamonu
  • kawałek kory cynamonu
  • odrobina skórki z cytryny lub limonki

Do przygotowania grzanego wina najlepiej użyć „surowych” przypraw, to jest kawałka kory cynamonowej, gwiazdek anyżu i ziaren kardamonu, ale jeśli czegoś nie masz, możesz improwizować i zastąpić brakujące składniki ich mieloną wersją.

Zacznij od dokładnego wyszorowania pomarańczy i cytryny bądź limonki. Następnie wrzuć wszystkie składniki z listy do rondelka i gotuj wszystko pod przykryciem przez około 10 minut (licząc od czasu, gdy całość zacznie się gotować). Gotowe grzane wino przelej przez sitko, by pozbyć się zbędnych kawałków przypraw i po prostu wlej do kieliszków, szklanek lub czegokolwiek innego :) Podawaj z plastrami pomarańczy.

Komentarze1 komentarz

  1. Moj Kochany grzanego wina nie lubi; ale przy kazdej sposobnej sytuacji nadrabiam z Bratowa 💗 my winko wytrawne: cynamon, goździk, skorka z pomarańczy. Przy nastepnym spotkaniu sprawdzimy Wasz przepis ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter