Grzanki z figami

0

Lato nie zachęca mnie do długich zabaw w kuchni (chyba, że mówimy o zabawach z Drwalem) – dlatego coraz częściej funkcjonujemy w kanapko-przekąskowym trybie. Jednym z naszych ostatnich odkryć są grzanki z figami – chcecie przepis? ;)

Grzanki z figami

  • 8 kromek bagietki
  • 200 g sera koziego lub delikatnego sera pleśniowego (albo nawet serka ricotta)
  • 2-3 figi
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • opcjonalnie: pieprz lub szczypta rozmarynu

Zacznij od przygotowania składników. Bagietkę pokrój na kromki, ser i figi na plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni. Sok z cytryny wymieszaj z miodem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i włóż do niego kromki bagietki – tak, aby były zrumienione i chrupiące (czyli na około 5 min.). Następnie na każdej kromce ułóż plaster sera, plaster figi i kilka orzechów. Całość polej miodem i cytryną.

Grzanki z figami najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe :) Możesz podrasować ich smak odrobiną pieprzu lub ulubionej przyprawy (ja mam fazę na lubczyk i rozmaryn;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter