Guacamole

2

Guacamole to meksykański dip, podawany do nachosów czy domowych chipsów z tortilli, ale równie dobrze możesz go połączyć z tradycyjnymi grzankami, pieczywem tostowym lub… czym tylko chcesz – traktując jak każdy inny dip. Guacamole jest przy tym świetnym pomysłem, na karmienie partnera wprost do ust… lub zaserwowanie mu śniadania innego niż zwykle ;)

Guacamole

Istnieje naprawdę wiele wariantów guacamole – wszystko zależy od składników dodanych do awokado. Poniżej przepis na podstawową wersję, z którą możesz oczywiście dowolnie eksperymentować.

  • 1 duże awokado
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek*

Zacznij od obrania awokado, polania go sokiem z limonki, doprawienia szczyptą soli i pieprzu – i rozgniecenia na miazgę widelcem (nie musisz używać blendera – guacamole nie jest jednolitą masą). Następnie dodaj drobniutko pokrojoną cebulę, posiekaną kolendrę, kumin oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwę*- wymieszaj wszystko i przełóż do fajnej miseczki;)

*Klasyczne guacamole nie zawiera oliwy, jednak polecam wypróbowanie – nie ja jedna tak robię;)

Guacamole podawaj od razu po przygotowaniu – na przykład z chipsami kukurydzianymi.

Komentarze2 komentarze

  1. Ja robie jeszcze prostszą wersję – awokado przekrajam na pół, wyciągam pestkę. Wybieram miąższ łyżeczką i daje do miseczki. Do tego posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku (2-3). Sól i pieprz i 1-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (ilość w zależności od gęstości). Wymieszać wszystko i voilla! Można jeść :D
    Mój tata bardzo lubi jak robię taką pastę do tostów i łososia pieczonego w piekarniku :3

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter