Gulasz węgierski

0

Jako że kuchnia Drwala to tłuste i kaloryczne jedzenie, nie może zabraknąć tam prawdziwego polskiego przysmaku, czyli przepisu na gulasz węgierski… To typ dania, po którym gdy jest zrobiony w wystarczająco ostrej wersji, facetowi oczy świecą się jakby… miał wielką ochotę na Ciebie – lub jakby płakał. Gdy mięso będzie wystarczająco miękkie, potrzebna też będzie wykałaczka… a wiesz, Drwal z wykałaczką w zębach to sam seks ;)

Gulasz węgierski

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 średnie pomidory
  • mielona zielona papryka
  • olej
  • chili, kminek, sól i pieprz

Zacznij od mięsa, musisz je pokroić w kostkę. Przygotuj też ziemniaki – obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Mniej więcej to samo zrób z cebulą i czosnkiem.

W miedzyczasie rozgrzej w średnim garnku trochę oleju, następnie włóż do niego cebulę i czosnek, niech chwilę się podduszą. Potem wrzuć mięso; dopraw je mieloną papryką (1 duża łyżka), kminkiem (1 mała łyżeczka) oraz szczyptą chili. Niech całość się trochę przydusi.

Gdy mięso się zarumieni dodaj ziemniaki i około 1 litr wody, gotuj to pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie – zajmie to około 1-1,5 h. W miedzyczasie przygotuj sobie pomidory i paprykę – pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz chili, żeby złapać ogień ;) Teraz lekko odkryj garnek i gotuj na małym ogniu jeszcze z 20-30 min, aby gulasz zgęstniał.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter