Gulasz wołowy z pierożkami

0

Gulasz wołowy z pulpetami to całkiem konkretna opcja obiadowa – bo choć niektórzy przekonują, że gulasz to w zasadzie zupa, to jest on tak sycący, że w zupełności wystarcza za cały obiad – nawet Drwalowi :) Pierożki, czy też raczej pulpety nie są konieczne, choć ładnie dopełniają smak wołowiny… no  i sycą głodomorów. Zaczynajmy! :)

Gulasz wołowy z pierożkami

  • 400 g wołowiny (chudsze lub typowo gulaszowe, jak wolisz:)
  • 300 ml ciemnego piwa (np porter)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka maki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka (lub dwie małe)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta mielonej kolendry
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do podsmażenia mięsa
  • woda lub bulion do gulaszu

Wołowinę oczyść, pokrój w niewielkie kawałki, oprósz mąką i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Mięso przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz, a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj przez 3-4 min., następnie wlej piwo i zagotuj całość, a potem wlej zawartość patelni do garnka z mięsem.

Jesteśmy przy garnku :) Masz tam mięso, piwo, cebulę i czosnek. Dorzuć listki laurowe i ziele angielskie, dolej wody lub bulionu (robię to zawsze na oko, w zależności od tego czy chcę bardziej zupę, czy bardziej sos;) i gotuj ok 45 min.

(Teraz jest czas na ewentualne robienie pulpetów, więc zerknij niżej;)

Po tym czasie wrzuć pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojonego selera, dopraw wszystkim, co Ci zostało (kolendra, pieprz, miód), gotuj do miękkości wołowiny – czyli co najmniej 30 min.

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szkl. posiekanego szczypiorku lub pora (ze szczypiorkiem ładniejsze, bo zielone;)
  • 05, łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4,5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 0,75 szkl. maślanki
  • 1 jajko

Mąkę, szczypior lub pora, sodę i odrobinę soli wymieszaj razem w jednej misce. Dodaj do tego zimne masło i wyrabiaj palcami lub blenderem, aż będziesz mieć coś w rodzaju kruszonki lub grubej mąkę kukurydzianą ;) W drugiej misce połącz jajko z maślanką, a następnie ostrożnie połącz zawartości obu misek, wlewając mokre do suchych. Mikserem lub ręka wyrabiaj pulchne ciasto, dosypując w razie potrzeby mąki lub dolewając maślanki. Podziel ciasto na 12 części, formuj każdą na kulę i wrzuć do gulaszu ok 25 min. przed końcem, czyli chwilę po marchewce. Gotuj całość pod przykryciem :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter