Indyjskie szaszłyki z indyka

0

Indyjskie szaszłyki z indyka to szybki sposób na obiad, pod warunkiem, że… pomyślimy o tym dzień wcześniej;) Cała nasza praca skupia się na zamarynowaniu mięsa i odstawienia go na noc do lodówki.

Indyjskie szaszłyki z indyka

  • 4 sznycle z indyka
  • 1 łyżka gęstego sosu pomidorowego (lub 2 łyżeczki koncentratu)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po pół łyżeczki kolendry, chilli, pieprzu, kardamonu, kminku, gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sos: mały jogurt grecki, łyżka majonezu, pieprz, sól, 3 ząbki czosnku lub 1 mała cebula

Sos pomidorowy połącz ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Umyte i osuszone sznycle pokrój w paski o szerokości ok. 1,5  – 2 cm i ułóż w marynacie. Wstaw do lodówki (pod przykryciem), najlepiej na całą noc.

Następnego dnia nabij indyka na patyczki do szaszłyków, skręcając je na kształt sprężynki. Oczywiście najlepiej jest odpalić w ogródku grilla, jednak z powodzeniem możesz je upiec w piekarniku – połóż je wówczas na kratce piekarnika i piecz przez ok. 20 min w temp. 180 stopni, od czasu do czasu przekręcając. Pamiętaj, że tłuszcz zacznie kapać na Twój czysty piekarnik;) Pod szaszłykami ustaw blachę, najlepiej z wodą.

Indyjskie szaszłyki z indyka podawaj z sosem jogurtowym – czosnkowym lub cebulowym. W obu przypadkach do gęstego jogurtu greckiego dodaj łyżkę majonezu, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek lub posiekaną, podsmażoną na maśle cebulkę.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter