Jagodowy sernik na zimno

6

Choć owoce sezonowe najlepiej oczywiście jeść w sezonie, to czasem zdarza mi się czarować rzeczywistość i magicznie przenosić lato w środek pochmurnych dni. Idealnym zaklinaczem czasu są na przykład jagody, które każdemu deserowi nadają piękny, baśniowy kolor – taki jak ten w jagodowym serniku na zimno :)

Jagodowy sernik na zimno

Spód:

  • 160 g ciasteczek przekładanych masą (markizy, oreo itp)
  • 40 g miękkiego masła

Ciasteczka połam i dokładnie zblenduj na gładką, niemal jednolitą masę. Możesz wykorzystać do tego również same herbatniki bez nadzienia, najwyżej dodasz nieco więcej masła. Gotową masą wyłóż dno tortownicy lub formy do ciasta o średnicy ok. 21 cm. Na czas przygotowania masy serowej możesz wstawić tortownicę do lodówki.

Masa jagodowa:

  • 500 g dobrego, zmielonego sera
  • 400 g jagód lub borówek (ok. 2,5 szklanki) – możesz odłożyć część do dekoracji
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 szklanki wody wrzącej
  • opcjonalnie: ekstrakt z wanilii

Zacznij od namoczenia żelatyny w 3 łyżkach zimnej wody – na około 10 min. Jagody lub borówki umyj, osusz i zblenduj; idealnie jest jeszcze przetrzeć je na koniec przez sito, by oczyścić masę z niepotrzebnych szypułek (ale szczerze mówiąc nie zawsze mi się chce ;) Wróć do żelatyny i rozpuść ją dokładnie we wrzątku.

Zacznij miksować ser, stopniowo dodając do niego cukier, śmietanę, sok z cytryny, olejek waniliowy i przetarte jagody. Na koniec ostrożnie wlewaj partiami przestudzoną żelatynę – nadal miksując. Gotową masę serowo-jagodową wlej do tortownicy i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. I gotowe! :)

Ps. Zauważyłam, choć to pewnie żadne odkrycie, że w aluminiowej tortownicy brzegi sernika mi ciemnieją. Jasne pozostają wtedy, gdy chce mi się ją starannie wyłożyć papierem.

Komentarze6 komentarzy

  1. Alicjo powiedz mi tylko o jakim dokładnie serze jest mowa w przepisie, bo zainspirowała mnie do zrobienia tego cuda, a że serników nigdy jeszcze nie robiłam to jestem w tym temacie blada :)

  2. Jak to zrobiłaś Alicjo że Twój sernik jest tak pięknie fioletowy? Owszem wyszedł pyszny ale niestety nie w tak intensywnym kolorze, a nie chciałabym dodawać sztucznych barwników…ok prawda też jest taka że nie miałam fioletowego w domu hah :) Jakieś rady? :)

    • Alicja

      Kolor zależy od ilości i soczystości jagód/ borówek, od tego czy są mrożone i od rodzaju materiału, z którego jest wykonana forma ;) ja czasem potrafię dodać szczyptę barwnika, gdy jagody nie chcą współpracować – i tu ciekawostka – dodaję mieszankę czerwony+niebieski ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter