Jajko w boczku, czyli babeczki śniadaniowe

0

Jajko i boczek to dość popularna śniadaniowa para. Szczerze mówiąc myślałam, że nie da się podać tego zestawu w jakiejś zaskakującej formie… – i właśnie wtedy Marzena Wilczewska pokazała mi, w jak wielkim jestem błędzie :D Jej propozycja to jajko w boczku, czyli babeczki śniadaniowe – pyszne, sycące, niby tradycyjne, a jednak tak kuszące! :)

Jajko w boczku, czyli babeczki śniadaniowe

  • kilka kromek chleba
  • odrobina masła
  • jajka
  • boczek
  • żółty ser
  • sól + ulubione przyprawy

Nie podaję proporcji, bo to wszystko zależy od… rozmiarów :) Do przygotowania babeczek potrzebujesz blachy do muffinów lub kokilek – ona determinuje wielkość składników, zwłaszcza kromek chleba. Chleb jest potrzebny na spód babeczek – weź kromkę i po prostu wytnij koło odpowiadające wielkości muffinki. To oczywiście nie musi być idealnie wycięte, możesz też włożyć dwa kawałki chleba – to wszystko się sklei przy pieczeniu :)

Chlebowe koło włóż do foremki, posmaruj je odrobiną masła. Boki foremek owiń plastrami boczku. Do środka takiej babeczki wsyp trochę startego żółtego sera, a następnie wbij jajko. Dopraw wszystko ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 12 min (do ścięcia jaja). Podawaj na ciepło :)

A to babeczki wykonane przez Marzenę:

Jajko w boczku, czyli babeczki śniadaniowe

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter