Jajko i boczek to dość popularna śniadaniowa para. Szczerze mówiąc myślałam, że nie da się podać tego zestawu w jakiejś zaskakującej formie… – i właśnie wtedy Marzena Wilczewska pokazała mi, w jak wielkim jestem błędzie :D Jej propozycja to jajko w boczku, czyli babeczki śniadaniowe – pyszne, sycące, niby tradycyjne, a jednak tak kuszące! :)
- kilka kromek chleba
- odrobina masła
- jajka
- boczek
- żółty ser
- sól + ulubione przyprawy
Nie podaję proporcji, bo to wszystko zależy od… rozmiarów :) Do przygotowania babeczek potrzebujesz blachy do muffinów lub kokilek – ona determinuje wielkość składników, zwłaszcza kromek chleba. Chleb jest potrzebny na spód babeczek – weź kromkę i po prostu wytnij koło odpowiadające wielkości muffinki. To oczywiście nie musi być idealnie wycięte, możesz też włożyć dwa kawałki chleba – to wszystko się sklei przy pieczeniu :)
Chlebowe koło włóż do foremki, posmaruj je odrobiną masła. Boki foremek owiń plastrami boczku. Do środka takiej babeczki wsyp trochę startego żółtego sera, a następnie wbij jajko. Dopraw wszystko ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 12 min (do ścięcia jaja). Podawaj na ciepło :)
A to babeczki wykonane przez Marzenę: