Kaczka z goździkami

0

Choć kaczkę robię od lat, to kojarzy mi się tylko z Drwalem – chyba zresztą jak każde pyszne mięsko :) Nie będę oczywiście udawać, że tak wygląda nasz standardowy obiad, bo standardowe obiady robimy raczej na szybko. Święta (te małe i duże) rządzą się jednak swoimi prawami i korzenna kaczka z goździkami pasuje wtedy idealnie! :)

Kaczka z gozdzikami

  • 1 kaczka ok. 2 kg lub porcje kaczki o podobnej wadze
  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 laska cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 goździków
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki cząbru
  • 3 łyżki majeranku (może być więcej)
  • sól i świeżo mielony pieprz

Zacznij od przygotowania kaczki, a więc oczyść ją, umyj i osusz – a jeśli trzeba, to podziel na porcje. Natrzyj ją dokładnie solą, pieprzem i majerankiem (najwięcej majeranku, najmniej soli).

Przygotuj marynatę: do wina wrzuć pokrojoną na kawałki pomarańczę, goździki, cząber, tymianek i laskę cynamonu. Zanurz w tym kaczkę i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż ją na patelni, po kilka minut z każdej strony (2-3 min.).

Wracamy do marynaty: wyjmij laskę cynamonu, dodaj cukier, ocet winny i drobno posiekaną nać selera. Obsmażone kawałki kaczki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i piecz/ duś pod przykryciem przez 1,5 godziny (jeśli robisz w piekarniku, to ustaw 200 stopni). Mniej więcej co kwadrans, choć możesz i rzadziej, podlej mięsko tworzącym się sosem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter