Kalifornia uramaki – sushi kalifornijskie

1

California rolls albo kalifornia uramaki albo sushi kalifornijskie to moja absolutnie ulubiona wersja sushi. Jednak jest we mnie coś z amerykańskich dziewczyn ;) W tradycyjnym sushi jak zapewne wiesz algi są na wierzchu, przez co mam problem z wzięciem rolki do buzi – ten problem znika jednak w okamgnieniu, gdy przede mną leży sushi kalifornijskie. Drwal nie jest tak wybredny w kwestii sushi, ale na szczęście rozumie moje małe fobie ;)

Od razu powiem szczerze, że najlepszy przepis na sushi brzmi: znajdź dobrą restaurację sushi i nie kombinuj w domu ;) Czasem jednak napada nas dzika ochota na pobrudzenie rączek w kuchni i wspólną zabawę w zawijanie. W ten oto sposób opanowaliśmy niemal do perfekcji zwijanie uramaków. Zaczynajmy zabawę! :)

Kalifornia uramaki - sushi kalifornijskie

Składniki podaję orientacyjnie, bo nie wiem co lubisz ani jak bardzo szalejesz z ilością :)

  • 500 g krótkoziarnistego ryżu (szukaj ryżu do sushi)
  • 4 płaty nori
  • paluszki krabowe
  • awokado i/lub ogórek – pokrojone w slupki
  • posiekana sałata
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 – 3 łyżki sezamu (czarny, prażony… obojętnie) i/lub kawior tobiko
  • wasabi, sos sojowy, marynowany imbir
  • Składniki do przygotowania ryżu:
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie wymieszaj w garnku ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli – i podgrzewaj, aż składniki się połączą – ale nie gotuj! Ugotowany ryż polej przygotowanym sosem, wymieszaj, przykryj i odstaw do ostygnięcia. Tylko on naprawdę nie może być ciepły, bo poskleja Ci wszystko.

Matę do zwijania sushi przykryj folią spożywczą. Połóż na niej połowę arkusza nori (przetnij nożem, żeby nie był postrzępiony), a następnie ułóż ryż. Ryż układaj wilgotnymi palcami, zostawiając margines – mniej więcej 1/4 nori powinna być bez ryżu. Teraz odwróć nori tak, by ryż znalazł się pod spodem i obróć matę, żeby ta część z marginesem bez ryżu była bliżej Ciebie.

Układanie składników zaczynaj od dołu, a więc od siebie. Układaj je ciasno – i tu masz pełną dowolność. Ja najbardziej lubię zestaw: paluszki krabowe lub krewetka w tempurze, ogórek lub awokado, sałata wymieszana z majonezem. Rolki zwijaj ciasno, a po zwinięciu posyp sezamem i/lub kawiorem. Możesz nawet posypać je szczypiorkiem, też są pyszne :)

Gotowe rulony tnij ostrym nożem na ok. 2 cm kawałki – i gotowe :)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter