Kanapeczki z łososiem

0

Kanapeczki z łososiem to przepyszna przystawka last minute, która nieraz uratowała mój tyłek ;) Założę się, że każdy z was przynajmniej raz w życiu przekonał się, jak to jest, gdy brakuje pomysłu na powitalne jedzonko dla gości albo co gorsze – gdy oni stoją już w drzwiach ;) A jeśli nie lubicie łososia, zerknijcie na kanapeczki z ze śledziem

Kanapeczki z łososiem

Lista składników zależy od Twojej wyobraźni, dlatego nie podaję dokładnych proporcji – użyj tego, co lubisz lub co aktualnie masz pod ręką. Najważniejsze są krakersy, serek lub lekka pasta i oczywiście łosoś. Z całą resztą dodatków możesz szaleć dowolnie :) Mój zestaw składników wynikał po prostu z tego, że kanapeczki powstały z myślą o świętach Bożego Narodzenia, a wtedy, jak wiadomo, zawsze można znaleźć w kuchni kilka nadprogramowych buraczków lub gotowy krem chrzanowy.

  • krakersy
  • plastry wędzonego łososia
  • kremowy serek lub krem chrzanowy (1 łyżka majonezu, 1 łyżka majonezu, 1/2 łyżki tartego chrzanu, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz)
  • kapary
  • tarty burak (upieczony lub ugotowany)
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki lub gałązki kopru
  • kilka kropel soku z cytryny

Serek lub krem chrzanowy przełóż do szprycy (końcówka – gwiazdka) i wyciśnij go na krakersy. Na to ułóż wybrane przez siebie składniki – w dowolnej kolejności. Pamiętaj o tym, że sok z cytryny jest do skropienia łososia (to opcjonalne).

Kanapeczki wytrzymują na stole dość długo, jednak nie rób ich na zapas – następnego dnia krakersy są już zbyt rozmoczone serkiem i zamiast chrupiącej przystawki, mamy mokrą chrupkę ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter