Karp pieczony ze śliwkami

0

Karp to chyba najbardziej typowa z wigilijnych potraw. Gdy byłam mała był jedyną rzeczą, jaką w ogóle chciałam zjeść z wigilijnego stołu, potem na długie lata popadł w moją niełaskę (choć zgodnie z tradycją próbowałam co roku!), a potem poznałam Drwala… i jakoś tak strasznie pokochałam wszystko, co wiąże się ze świętami, a zatem karpia też :)

Nasze święta są zawsze ogromną zagadką, bo w ostatniej chwili potrafimy porzucić plany i przez trzy dni leżeć niegrzecznie pod choinką, jednak na wszelki wypadek karpia warto gdzieś mieć ;) Choć mój kochany Drwal woli jeść dorsza lub łososia, to karp pieczony ze śliwkami zdecydowanie mu smakuje. A zatem zaczynajmy!

Karp pieczony ze sliwkami

  • 1,5 kg karp (podane proporcje są właśnie na taką wagę)
  • 40 g suszonych śliwek (najlepiej je namocz dzień wcześniej)
  • 300 ml wina czerwonego
  • 4 łyżki brązowego cukru (może być biały)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • kilka goździków (ok. 4)
  • sól
  • opcjonalnie 4 łyżki oliwy + mąka pszenna (ok. 3 łyżek)

Przede wszystkim musisz mieć przygotowanego karpia – to jest sprawionego i gotowego do dalszej pracy. Możesz mieć całego, możesz go pokroić, możesz wykorzystać same płaty lub dzwonka… pełna dowolność.  W każdym razie karpia oprósz solą i odstaw do lodówki na około pół godziny.

Wino, cukier, sok z cytryny oraz przyprawy dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru – możesz delikatnie podgrzać, ale nie przesadzaj i nie gotuj. Dodaj namoczone wcześniej śliwki.

Jeśli korzystasz z kawałków karpia, to obtocz je w mące i delikatnie obsmaż na oliwie – jeśli masz dużą patelnię to możesz to zrobić też z całym karpiem. Karpia włóż do naczynia żaroodpornego i polej go sosem. Jeśli pieczesz go w całości, pamiętaj, by polać delikatnie sosem i włożyć kilka śliwek także do środka.

Karpia w całości piecz ok. 30-40 min. w temp 200 stopni. Jeśli chcesz, aby był lekko chrupiący to zdejmij na koniec pokrywę naczynia i piecz jeszcze kilka minut (do 10).

Karpia w kawałkach, jeśli był wcześniej podsmażony, piecz przez 15-20 min. I gotowe :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter