Karp w migdałach

0

Wyobrażacie sobie Wigilię bez karpia? Ja szczerze mówiąc… tak, ale z tradycją dyskutować nie będę ;) By jednak nie trzymać się wyłącznie starodawnych receptur, przełamuję je zwykle jakimś wyrazistym detalem – takim jak migdały z dzisiejszej propozycji. Niby nic, a w smaku zmienia tak wiele! :) Był karp pieczony ze śliwkami, teraz pora na karpia w migdałach:

Karp w migdałach

  • płaty karpia – ok. 500 g
  • 80 g płatków migdałowych
  • 50 ml oliwy
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • odrobina skórki otartej z cytryny lub kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie jest banalnie proste. Przede wszystkim musisz mieć przygotowanego karpia – to jest sprawionego i gotowego do dalszej pracy, pokrojonego na takie porcje, jak lubisz. Mięso karpia oprósz solą, pieprzem i skórką bądź sokiem z cytryny.

Przygotuj trzy miseczki – z mąką, roztrzepanym jajkiem i płatkami migdałowymi. Każdy kawałek karpia obtocz w mące z obu stron, następnie stronę z mięsem zanurz w jajku i płatkach. Kładź płatkami migdałowymi do dołu na rozgrzaną oliwę i smaż aż będzie złocisty (smaż z obu stron). I już! Twój karp w migdałach jest gotowy :)

Ps. Te gwiazdki to ziemniaki wycinane foremką do pierniczków :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter