Kawa po wiedeńsku

1

Byliście kiedyś w Austrii? Jeśli tak, z pewnością wiecie, że „kawa po wiedeńsku” ma chyba z tysiąc odcieni. Jeśli nie, musicie wierzyć mi na słowo ;) Chcę wam pokazać jedną z wariacji na temat przyrządzania wiedeńskiej kawy – z czekoladową nutą i obowiązkową pianką bitej śmietany. Wprawdzie trzeba wykonać przy niej kilka ruchów więcej, niż przy zwykłej kawie, ale zapewniam, że jest to trud, który się opłaca :)Kawa po wiedeńsku

  • 150 ml przedłużonego espresso (czyli zrobionego w większej ilości wody)
  • 50 ml śmietany kremówki + kremówka do ubicia (ok. 50 ml, ale to zależy od Ciebie)
  • 10 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku
  • szczypta czekolady lub kakao do oprószenia
  • opcjonalnie: czekoladowe wiórka lub inne ozdóbki :)

Przygotuj rondelek, wlej do niego śmietankę (50 ml), a następnie wrzuć pokruszoną czekoladę. Rozpuść, uważając, by mieszanka nie zaczęła się przypalać, ani wrzeć. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj łyżeczkę czekolady w proszku i ponownie wymieszaj całość. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do wrzenia :)

Gdy wszystko ładnie się rozpuści zdejmij rondelek z ognia i wlej do niego przygotowane wcześniej espresso. Wymieszaj i przelej całość przez sitko do kubka, filiżanki lub szklanki.

Na tak przygotowaną kawę wyłóż ubitą kremówkę. Możesz dodać do niej odrobinę cukru pudru (w trakcie ubijania) lub po prostu użyć gotowej bitej śmietany, choć te gotowe nie mają powalającej jakości ;) Całość oprósz odrobiną czekolady lub kakao.

Komentarze1 komentarz

  1. Powiem szczerze, że nigdzie kawa nie smakuje lepiej niż w Austrii :) Nawet francuska nie potrafi jej dorównać, a co kawiarnia to przeróżne sposoby jej przygotowania. Mniam !

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter