Kiełbasa na piwie

3

Kiełbasa w piwie, a to dlatego że dawno nie pisałem o alkoholu, a dokładnie o gotowaniu z alkoholem, czy też na alkoholu. I choć niektórzy Drwale mawiają że alkohol zaczyna się od 40% to piwo i kiełbasa to istny przysmak w stylu Oktoberfest… Nie wiem czy to wystarczająca zachęta, ale wybaczcie, jodłować nie będę żeby was przekonać ;)

Kiełbasa w piwie

  • 500g kiełbasy zwyczajnej
  • 100g masła
  • 1 cebula
  • 0,5 l piwa (poeksperymentuj i z jasnym i ciemnym ;)
  • musztarda
  • pieprz i chili

Zacznij od przygotowania cebuli, obierz ją i posiekaj niebyt drobno. Wrzuć na patelnie i przyduś na maśle. Następnie przygotuj kiełbasę. Ponakłuwaj ją wykałaczką lub czubkiem ostrego noża, tak aby w czasie gotowania wypuściła trochę tłuszczu, ale też wchłonęła piwo. Następnie do garnka (3-5l) wlej połowę piwa i doprowadź do wrzenia.

Kiełbasę gotuj około 10-15 min następnie dolej resztę piwa, dodaj około 4 łyżek musztardy oraz przyprawy (nie żałuj chili), na koniec dodaj cebulę.

Po zagotowaniu dolewki piwa, przytrzymaj ją jeszcze wrzącą około 1-2 min i gotowe. Możesz ją zejść z chlebem lub ziemniakami, lub czym tylko chcesz, ale pamiętaj że najlepiej smakuje popijana piwem ;)

Komentarze3 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter