Klasyczne tiramisu

2

Wspominałam wam kiedyś, przy okazji wpisu o tiramisu truskawkowym, że klasyczna wersja tego włoskiego deseru źle mi się kojarzy… ;) W końcu nastał jednak dzień, w którym odczarowaliśmy złe uroki nawarstwione wokół kawowej przyjemności, w związku z czym mogę wreszcie zaprezentować wam sprawdzony przepis ;)

Klasyczne tiramisu

  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml mocnej, dobrej kawy (przestudzonej)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml Amaretto
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (choć mogą być też zwykłe)
  • ciemne kakao do posypania

Na początku oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj połowę Amaretto i połowę cukru pudru, wymieszaj do połączenia składników. Następnie ubij tę żółtkową masę na parze, uważając, by żółtka się nie ścięły (czyli gotuj wodę w rondelku na małym ogniu, na to postaw miskę z żółtkami uważając przy tym, by miska nie dotykała wody).

Gdy masa będzie gęsta zdejmij miskę znad pary i wstaw ją na chwilę do zimnej wody – tak, jak robi się zabaglione. Do przestudzonej masy dodawaj po jednej łyżce mascarpone – miksując lub mieszając.

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ostrożnie wmieszaj tę pianę w masę z żółtek i serka.

Ostatni etap, czyli przygotowanie biszkoptów: kawę wymieszaj w miseczce z pozostałym Amaretto i mieszaj w tym biszkopty. Masz już wszystkie składniki, pora złożyć klasyczne tiramisu :) Układaj wszystko warstwami w pucharkach, w następującej kolejności: nasączone biszkopty, masa, kakao – na samym wierzchu powinna być gruba warstwa masy posypana kakao.

Tak przygotowane tiramisu odstaw do schłodzenia, najlepiej na całą noc (choć ja czasem jem po kilku godzinach). I gotowe! :)

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter