Kokosowy pudding z nasionami chia

11

Mój kochany Drwal, który w bieganiu wykręca całkiem niezłe czasy, zaciągnął mnie wczoraj na kanapkę z McD. Nie będę nawet rozwijać tego skrótu, żeby nie ranić waszych dbających o zdrowie serc ;) No więc zaciągnął mnie na tę kanapkę znowu, a musicie wiedzieć, że te kanapki, choć pyszne, nie służą ani jego smakowi, ani kondycji, ani dziewczynie, czyli mi – bo po mnie zawsze trzeba taką kanapkę dojadać. Przejęta takim obrotem żywieniowych spraw postanowiłam interweniować i jeszcze tego samego wieczoru zrobiłam błyskawiczny kokosowy pudding z nasionami chia, który powinien odbudować nadszarpniętą florę Drwala :)) 

O tym, jak zdrowe i pomocne są te małe podstępne ziarenka chyba pisać nie muszę (a jeśli muszę, to po prostu zostaw komentarz) – dlatego od razu przechodzę do przepisu na pudding, który nawodni Twój organizm i w ogóle magicznie Cię uzdrowi ;)

Kokosowy pudding z nasionami chia

WHITE RVBBIT - koronkowa bielizna, pasy do pończoch, sukienki

To są proporcje na dwa małe desery, więc jeśli chcesz takie dwa porządne zrób podwójną porcję. Pamiętaj przy tym, że dzienna dawka nasion chia nie powinna przekraczać 3 łyżeczek :)

  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • odrobina miodu, jeśli samo mleko jest dla Ciebie za mało słodkie
  • owoce, a więc jagody, truskawki, maliny – co tylko chcesz i blogerski listek mięty do podania ;)

Wykonanie jest banalne. Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym i odstaw, aż napęcznieją (ja czekam co najmniej kwadrans). Po tym czasie dodaj miód, jogurt i wiórki kokosowe, całość wymieszaj, wlej do pucharków i odstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej, jeśli taki deser postoi w lodówce kilka godzin, bo im dłużej stoi, tym bardziej piankową ma strukturę. W każdym razie: nie kładź owoców od razu, bo się za bardzo pozatapiają – nawet jeśli chcesz podać deser po godzinie od zrobienia, to owoce połóż przed podaniem. Ja owoce układam dopiero przed podaniem deseru na stół :)

Avatar

Komentarze11 komentarzy

    • Avatar
      Alicja

      Możesz zrobić z dowolnym mlekiem. Chodzi o to, że nasiona chia przejmują smak tego, czym je zalejesz – dlatego wybrałam mleko kokosowe. Jeśli będziesz używać zwykłego mleka (krowiego), to może spróbuj dodać większej ilości wiórek, żeby jednak wydobyć kokosowy smak :)

  1. Avatar

    Ja za nasionkami nie przepadam, ale owoce to moja słabość :)
    Przedstawiam truskawki, jagody i maliny w akompaniamencie greckiego jogurtu o smaku kokosa i odrobiną miodu ;) Pyszności <3

  2. Avatar

    Czy ten przepis jest na 2 porcje? Bo jakos tak malutko mi tego wyszło :D ale jest mega smaczne. Dzięki za pomysł na przekąskę :)

    • Avatar
      Alicja

      Na dwie, ale ja rzeczywiście robiłam w malutkich pucharkach i miałam pół na pół z owocami jeśli chodzi o objętość. Zaznaczę to w przepisie albo może nawet podwoję tę porcję :))
      Pamiętaj, że nie powinno się przekraczać 3 łyżeczek nasion chia dziennie :)

      • Avatar

        Tak, tak wiem. Używam chia już od dawna do rożnych koktajli :)
        Faktycznie mam trochę większe pucharki (szersze przy dnie) i dlatego mam wrażenie, że jakoś mało tego :)

Napisz komentarz