Mój kochany Drwal, który w bieganiu wykręca całkiem niezłe czasy, zaciągnął mnie wczoraj na kanapkę z McD. Nie będę nawet rozwijać tego skrótu, żeby nie ranić waszych dbających o zdrowie serc ;) No więc zaciągnął mnie na tę kanapkę znowu, a musicie wiedzieć, że te kanapki, choć pyszne, nie służą ani jego smakowi, ani kondycji, ani dziewczynie, czyli mi – bo po mnie zawsze trzeba taką kanapkę dojadać. Przejęta takim obrotem żywieniowych spraw postanowiłam interweniować i jeszcze tego samego wieczoru zrobiłam błyskawiczny kokosowy pudding z nasionami chia, który powinien odbudować nadszarpniętą florę Drwala :))
O tym, jak zdrowe i pomocne są te małe podstępne ziarenka chyba pisać nie muszę (a jeśli muszę, to po prostu zostaw komentarz) – dlatego od razu przechodzę do przepisu na pudding, który nawodni Twój organizm i w ogóle magicznie Cię uzdrowi ;)
To są proporcje na dwa małe desery, więc jeśli chcesz takie dwa porządne zrób podwójną porcję. Pamiętaj przy tym, że dzienna dawka nasion chia nie powinna przekraczać 3 łyżeczek :)
- 3 łyżeczki nasion chia
- 100 ml mleka kokosowego
- 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- odrobina miodu, jeśli samo mleko jest dla Ciebie za mało słodkie
- owoce, a więc jagody, truskawki, maliny – co tylko chcesz i blogerski listek mięty do podania ;)
Wykonanie jest banalne. Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym i odstaw, aż napęcznieją (ja czekam co najmniej kwadrans). Po tym czasie dodaj miód, jogurt i wiórki kokosowe, całość wymieszaj, wlej do pucharków i odstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej, jeśli taki deser postoi w lodówce kilka godzin, bo im dłużej stoi, tym bardziej piankową ma strukturę. W każdym razie: nie kładź owoców od razu, bo się za bardzo pozatapiają – nawet jeśli chcesz podać deser po godzinie od zrobienia, to owoce połóż przed podaniem. Ja owoce układam dopiero przed podaniem deseru na stół :)
Komentarze11 komentarzy
Jakie to musi byc pyszne!
Pyszne – i takie śmieszne, glutkowate :)))
Na pewno to przygotuję! 😋 Te nasionka są cudowne, ostatnio dodaję je do wody z cytryną. 😁
Pozdrawiam gorąco. :)
Czy taki pudding można zrobić ze zwykłym mlekiem, czy musi to być mleko roślinne?
Możesz zrobić z dowolnym mlekiem. Chodzi o to, że nasiona chia przejmują smak tego, czym je zalejesz – dlatego wybrałam mleko kokosowe. Jeśli będziesz używać zwykłego mleka (krowiego), to może spróbuj dodać większej ilości wiórek, żeby jednak wydobyć kokosowy smak :)
Dziękuję za odpowiedź :) na pewno wypróbuje, wygląda pysznie :)
Ja za nasionkami nie przepadam, ale owoce to moja słabość :)
Przedstawiam truskawki, jagody i maliny w akompaniamencie greckiego jogurtu o smaku kokosa i odrobiną miodu ;) Pyszności <3
O nie, teraz będę musiała spróbować Twojej wersji :))
Czy ten przepis jest na 2 porcje? Bo jakos tak malutko mi tego wyszło :D ale jest mega smaczne. Dzięki za pomysł na przekąskę :)
Na dwie, ale ja rzeczywiście robiłam w malutkich pucharkach i miałam pół na pół z owocami jeśli chodzi o objętość. Zaznaczę to w przepisie albo może nawet podwoję tę porcję :))
Pamiętaj, że nie powinno się przekraczać 3 łyżeczek nasion chia dziennie :)
Tak, tak wiem. Używam chia już od dawna do rożnych koktajli :)
Faktycznie mam trochę większe pucharki (szersze przy dnie) i dlatego mam wrażenie, że jakoś mało tego :)