Krem brokułowy

0

Podobno zielony kolor działa uspokajająco. Postanowiłam więc sprawdzić, czy zielona zupa uspokoi mnie równie skutecznie, co nowa zielona sukienka;)

Krem brokułowy

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 niewielki brokuł (naprawdę mały)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka (tak, wszystko dzisiaj ma być małe;)
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały ziemniak
  • 1 mały serek topiony (50 g)
  • szczypta soli i pieprzu
  • oraz: grzanki lub groszek ptysiowy do podania

Zacznij od przygotowania warzyw. Wszystkie oczywiście umyj, następnie brokuła podziel na niewielkie cząstki, marchewkę obierz i pokrój na talarki, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Przygotuj bulion (domyślam się, że używasz kostek tak samo jak ja, więc po prostu je wrzuć do wody) i od razu wrzuć do niego brokuła, ziemniaka i marchewkę – niech to wszystko gotuje się razem, aż do miękkości. Teraz zajmij się cebulą i czosnkiem: rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekane w kostkę cebulę i czosnek – gdy się ładnie zeszklą, wrzuć je do wywaru. Pod koniec gotowania dodaj topiony serek i dopraw solą i pieprzem.

Gdy zupa nieco przestygnie, dokładnie ją zblenduj. Gotowy krem brokułowy podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami – i nie zapomnij go przypadkiem podgrzać;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter