Krem z cukinii

1

Uwielbiam kremowe zupy. Mogę je jeść codziennie, o ile ktoś by mi je podawał pod sam nos… bo na gotowanie, jak wiecie, czasami nie mam ochoty ;)Krem z cukinii

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 – 200 ml bulionu
  • 100 g serka topionego (użyłam śmietankowego)
  • 200 g śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Zacznij od przygotowania składników. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, cukinię obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, papryczkę pokrój w niewielkie talarki (ale najpierw poczytaj jak kroić papryczkę chilli). Możesz odłożyć kilka cieniutkich plasterków cukinii i papryczki do dekoracji.

Pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj startą cukinię i czosnek – całość podsmażaj na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Teraz czas na serek topiony – dodaj go do warzyw i mieszaj do rozpuszczenia.

Warzywa z rozpuszczonym serkiem umieść w blenderze. Dodaj śmietanę, bulion, 2/3 papryczki chilli (reszta pókdzie do dekoracji) oraz przyprawy – wszystko razem zblenduj na gładki krem. Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była rzadsza, po prostu dodaj więcej bulionu. Jeśli chcesz, by była bardzo łagodna – możesz zrezygnować z czosnku lub chilli.

Zblendowany krem z cukinii przelej do garnka i zagotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawaj z grzankami.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter