Krem z kukurydzy

0

Krem z kukurydzy to lekko orientalna propozycja, idealna dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni. Ja wolę raczej eksperymenty w sypialni, ale zdarza mi się czasem wpaść w kulinarny szał – w końcu czego nie robi się z miłości ;)

Krem z kukurydzy

  • 400 g mrożonej kukurydzy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (750 ml)
  • 125 ml mleka kokosowego
  • ok. 3 cm imbiru (świeży kawałek)
  • nachosy lub grzanki do podania

Ta porcja jest przeznaczona na dwie osoby, więc jeśli potrzebujesz więcej, to zwiększ proporcje.

Przygotuj sobie bulion warzywny i ugotuj w nim kukurydzę. W trakcie gotowania dorzuć do kukurydzy drobno pokrojony imbir i mleko kokosowe – gdy wszystko się zagotuje, odstaw zupę do przestudzenia i zmiksuj na gładki krem – jeśli chcesz możesz pozostawić szklankę bulionu z całymi ziarnami kukurydzy, będziesz mieć wtedy efekt dokładnie taki, jak na moim zdjęciu. Krem z kukurydzy będzie miał raczej słodki smak (to znaczy słodki jak na zupę) – i właśnie taki powinien być, nie doprawiaj do na siłę ;)

Zanim podasz krem na stół, jeszcze raz go podgrzej. Możesz podać go z bagietką, grzankami lub – co jest najbardziej orientalną opcją – z nachosami.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter