Kremowa zupa z dyni

2

Obiecałam, że będzie dużo dyni – i mam zamiar dotrzymać słowa. Tym razem mam dla was przepis na przepyszną, sycącą zupę – idealną na jesienne dni. Tylko zanim zaczniecie mam jedną istotną wskazówkę – krojeniem dyni niech zajmie się facet ;)

Kremowa zupa z dyni

Podane proporcje są na 1 kg upieczonej dyni (tyle otrzymałam po upieczeniu miąższu z ok. 2,5 kg dyni):

  • 1 kg upieczonej dyni
  • 1 l bulionu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 niewielkie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół niewielkiej cebuli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Wszystko rób od razu w dużym garnku, zaoszczędzisz sobie pracy. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojony w plastry czosnek i cebulkę, następnie dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Przemieszaj wszystko, dopraw gałką i papryką, a następnie (czyli po ok. 2 min.) dodaj upieczoną dynię.

Całość duś dosłownie kilka minut, wlej bulion, dodaj zmielone migdały (kilka możesz odłożyć do dekoracji), gotuj ok. 5-6 min. Na koniec dopraw pieprzem i wszystko zblenduj na krem. I gotowe! Twoja kremowa zupa z dyni nadaje się do podawania na stół (z pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałów).

Komentarze2 komentarze

  1. Jaki bulion Alicjo robimy? :) właśnie przed przeprowadzką robię sobie książkę kucharską i Twoje przepisy będą miały w niej stałe miejsce!

    • Alicja

      Dowolny! :) ja czasem nawet robię rosół z gotowych kostek (wiem, wiem – mało to tradycyjne, ale przynajmniej oszczędza czas) – chodzi generalnie o to, żeby było to coś fajniejszego niż zwykła woda ;)

Napisz komentarz