Kruche ciasteczka wielkanocne

2

Kruche ciasteczka wielkanocne to obowiązkowa pozycja mojej świątecznej listy zadań. Robi się się je całkiem przyjemnie, wyglądają przeuroczo niezależnie od tego, czy są ozdobione lukrem, czy nie, a poza tym są idealnym słodkim drobiazgiem dla kogoś, kogo lubimy :)

Kruche ciasteczka wielkanocne

  • 380 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miękiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku (waniliowego lub migdałowego)

Wszystkie składniki zagnieć razem, by otrzymać plastyczne, kruche ciasto. Owiń je w folię, włóż na co najmniej 30 min do lodówki, a potem podziel na części. Każdą część rozwałkuj na macie oprószonej mąką (na grubość ok. 3 mm) i wycinaj swoje wielkanocne kształty. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz ok. 15 min. w temp. 180 stopni.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25-30 ciasteczek, w zależności od wielkości foremki. Upieczone ciasteczka możesz ozdobić – lukrem, polewą albo połączeniem, które ostatnio lubię najbardziej czyli ogonek z masy cukrowej + zawiązana kokardka :)

 

Komentarze2 komentarze

    • Alicja

      To są staaaare foremki, ale szukałam z koleżanką dla niej takich samych i wiem, że w końcu znalazłyśmy chyba identyczne. Jeśli chcesz to napisz do nas na fb wiadomość, to wieczorem podpytam jej i Ci wrzucę link :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter