Kruche ciasto z rabarbarem

0

Kruche ciasto z rabarbarem (i innymi owocami) to propozycja dla tych, którzy lubią chrupać coś do herbatki ;) Nie jest trudne, choć oczywiście wymaga trochę więcej pracy niż na przykład zatapianie truskawek w czekoladzie. Próbujemy? :)

Kruche ciasto z rabarbarem

Ciasto:

  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,25 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,20 szkl. cukru pudru (ok. 4 łyżki) + cukier puder do posypania
  • 120 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 100 g innych owoców (truskawek, malin, żurawiny – ja dałam 350g rabarbaru + 50g żurawiny)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (możesz dać wanilinowy)
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła

Choć lista składników może lekko przerażać, to zaraz zobaczysz, że wykonanie jest naprawdę proste. Zaczynamy od ciasta: wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj, następnie połącz je posiekanym masłem, dodaj wodę i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż na ok. 30 – 40 min. do lodówki.

Owoce umyj, osusz, pokrój na kawałki (rabarbar na ok. 2 cm kawałki, truskawki na połówki). Do owoców dodaj cukier, cukier waniliowy, miód i sok z cytryny – wymieszaj i odstaw, żeby owoce puściły sok (nadmiar soku odlej).

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 5 mm. Choć okrągły kształt sugeruje pieczenie w tortownicy, to będziemy je piec na blaszce, dlatego po rozwałkowaniu ciasta na okrągły placek przenieś je na wyłożoną papierem blachę. Teraz wyłóż owoce, zostawiając 4 -5 cm wolnego brzegu – brzegi zawiń do środka (tak, aby częściowo przykrywały owoce). Ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Powinna zostać Ci łyżka masła, więc posiekaj to masło i posyp nim owoce.

Włącz piekarnik na 180 stopni, a zanim się rozgrzeje wstaw ciasto ponownie do lodówki. Powinno tam stać ok. 15 min. przed włożeniem do piekarnika. Kruche ciasto z rabarbarem piecz ok. 35-40 min., uważając, aby się nie przypaliło – powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.

Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Kruche ciasto z rabarbarem

 

Napisz komentarz