Kurczak grillowany na ostro

0

Sezon grillowy w pełni, więc jak słusznie się domagacie – pora na dania z grilla :) Zaczynamy od drobiu, bo siłą rzeczy tam, gdzie widzicie kurczaka możecie z powodzeniem użyć na przykład indyka. Do dzieła! :)

Kurczak grillowany na ostro

  • 700 g mięsa (filet z piersi kurczaka lub indyka)
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli (mniej więcej 1/4 łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 0,25 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Mięso oczyść, umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Jeśli masz bardzo grube filety, możesz je lekko rozbić palcami lub drewnianym tłuczkiem (ale nie przesadzaj). Z pozostałych składników przygotuj marynatę: połącz olej, sos sojowy i ocet jabłkowy, a następnie dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. Mięso posmaruj marynatą i odstaw do lodówki (w tej marynacie) – na minimum 3-4 godziny, a jeśli możesz to nawet na całą noc. Po tym czasie połóż je na grillu – i gotowe :)

Napisz komentarz