Kurczak grillowany z grzybami

1

Znasz faceta, który pogardziłby soczystą piersią? Ja też nie ;) Pora więc na szybkie danie, w którym pierś odgrywa rolę zasadniczą ;)

Kurczak grillowany z grzybami

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • ok. 500 g pieczarek lub innych grzybów
  • 1 niewielka cebula
  • dwie gałązki świeżego kopru
  • ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz
  • opcjonalnie: 200 ml śmietany

Zacznij od tego, co najprzyjemniejsze, czyli piersi;) Umyj ją, osusz, podziel na mniejsze kawałki i lekko rozbij – możesz to zrobić dłonią, bo rozbite filety nie powinny być zbyt cienkie. Następnie natrzyj ją pieprzem i czosnkiem, oprósz solą, polej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wstaw do lodówki – na około 10 minut.

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki, to samo zrób z cebulą – choć ją lepiej pokroić w kosteczkę. I jedno, i drugie wrzuć na rozgrzaną oliwę (ok. 3 łyżki) i duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Teraz masz dwie opcje do wyboru: możesz dodać śmietanę, wszystko dokładnie zamieszać, oprószyć pieprzem i nie zdejmować z ognia przez kolejne 7 minut – lub – poczekać, aż sok z pieczarek odparuje i darować sobie śmietanowe kalorie ;) Pamiętaj przy tym, że łyżka sosu to raptem kilka mocniejszych ruchów biodrami w sypialni – i po kaloriach nie będzie śladu ;)

Gdzieś w połowie duszenia pieczarek zapewne wyjęłaś kurczaka z lodówki. Kurczak grillowany z pieczarkami, jak sama nazwa wskazuje, powinien trafić na grilla lub patelnię grillową – i leżeć tam, aż osiągnie lekko złoty kolor. Podaj z sosem lub jeśli dałaś sobie spokój ze śmietaną – wyłóż na niego duszone pieczarki. Całość oprósz posiekanym koperkiem.

 

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz