Kurczak pieczony w całości – z cytryną i ziołami

2

Zawsze lubiłam patrzeć na pięknie upieczone, złociste kurczaki. Wydawało mi się, że skoro obiad wygląda – i smakuje! – tak zjawiskowo, to kryje się za nim kilka godzin stania przy garach i lata doskonalenia praktyk kulinarnych. Z tych właśnie powodów nie zabierałam się raczej za pieczenie kurczaków, pozostając przy bezpiecznych makaronach, zapiekankach albo rybach. Aż tu pewnego dnia trafiłam na program, w którym Jamie Oliver nadział kurę cytryną, posypał garścią przypraw, a potem z zadowoleniem wyjął upieczony obiad z piekarnika. Nie pozostawało mi nic innego, jak wysłać Drwala na polowanie ;)

Kurczak pieczony w całości z cytryną i ziołami jest niemal żywcem wyjęty z programu Olivera – i odkąd go spróbowaliśmy, nie rozstajemy się z nim na zbyt długo. Czasem robimy go zgodnie z bazowym przepisem, a czasem dorzucamy kilka dodatkowych przypraw, szczegóły oczywiście poniżej :)

Kurczak pieczony w całości - z cytryną i ziołami

  • oczyszczony, przygotowany do pieczenia kurczak – ok 1,7 – 2 kg
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cytryna
  • 1 duża główka czosnku
  • garść rozmarynu
  • garść tymianku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: 8 plastrów boczku
  • opcjonalnie: inne przyprawy lub dodatki, z którymi czasem masz ochotę poeksperymentować – u nas Drwal potrafi dorzucić do tego kurczaka wszystko, od rodzynek po lubczyk czy goździki, jednak na początek polecam przepis bazowy :)

Kurczaka natrzyj od zewnątrz i od środka solą morską i pieprzem. Następnie przykryj go i wstaw do lodówki, na kilka godzin lub całą noc. Możesz oczywiście natrzeć go bezpośrednio przed pieczeniem, jednak wtedy nie będzie tak kruchy.

Teraz zajmiemy się ziemniakami. Obierz je, umyj, pokrój na mniejsze cząstki (połówki, ćwiartki – w zależności od tego, jakie masz ziemniaki), a potem wrzuć do gotującej się wody. Do garnka z ziemniakami wrzuć także wyszorowaną cytrynę oraz obrane ząbki czosnku. Całość gotuj przez 12 min. Po tym czasie odlej wodę, odparuj ziemniaki, popodrzucaj je trochę w garnku i wyjmij czosnek oraz cytrynę. Cytrynę od razu nakłuj w kilku miejscach.

Włącz piekarnik – niech rozgrzeje się do 190 st. Wyjmij kurczaka z lodówki i posmaruj go oliwą, a potem włóż w niego ząbki czosnku, posiekany tymianek i cytrynę. Połóż go na blaszce i piecz przez 45 min. Po tym czasie wyjmij kurczaka, przełóż go na chwilę na półmisek, a do tłuszczu, który Ci został na blaszce, wrzuć podgotowane wcześniej ziemniaki. Posyp je rozmarynem i wymieszaj razem z tym tłuszczem. Teraz zrób na środku miejsce na kurczaka, połóż go i za chwilę włożysz całość znowu do piekarnika.

Jeśli chcesz wykorzystać opcje dodatkowe, to to jest ten czas :) Plastry boczku połóż na kurczaku, a swoje magiczne dodatki pokrusz na kurczaka. To oczywiście zależy od Twoich własnych preferencji i miłości do eksperymentów.

Gotowe, złożone danie wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 45 min (sprawdź, czy mięso ładnie odchodzi od kości). Jeśli wykorzystałeś bekon, możesz go pokroić i posypać nim ziemniaki. I gotowe :)

 

Komentarze2 komentarze

  1. Wygląda smakowicie:-) a zastanawiałam się co przyrządzić na kolację urodzinową Drwala:-* oczywiście do jedzenia, przed prezentami;-)

  2. Przywiozłem ten przepis 20 lat temu z Afryki – jedyna różnica: nie gotuje się ziemniaków z cytryną, tylko wyszorowana, nakłuta cytryna wędruje wraz z przyprawami do kurczaka (czasem mam ochotę zastąpić ją małą pomarańczą), a pokrojone ziemniaki, wymieszane z pokrojoną marchewką, selerem i co tam kto lubi wysypuje się na dno naczynia, w którym potrawę pieczemy. Na warzywa kładziemy kurczaka, podlewamy 2-3 łyżkami oleju/oliwy/masła i połową szklanki bulionu – i całość pieczemy.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter