Kurczak w galarecie

1

Nigdy nie przepadałam za galaretą, bo wydawała mi się jakaś taka… barbarzyńska ;) W końcu się przemogłam, ale zamiast tradycyjnej wieprzowiny, czy nawet cielęciny, wybrałam… kurczaka. Na cielęcinę przyjdzie jeszcze czas ;)

Kurczak w galarecie

  • 1 kg mięsa z kurczaka (mogą być nóżki, skrzydełka, co tam masz – byle z mięsem ;) możesz też użyć całego kurczaka, za dużo mięsa nie będzie;)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 kuleczki pieprzu ziarnistego
  • 1 białko
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki żelatyny w proszku

Kurczaka umyj, osusz i umieść w dużym garnku. Przygotuj wszystkie warzywa, a więc dokładnie umyj i obierz pietruszkę, marchewkę* i selera, podziel je na mniejsze części i wrzuć do garnka. Wrzuć też posiekane w kostkę cebule. Zalej wszystko dwoma litrami wody, dodaj przyprawy i gotuj na malutkim ogniu ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie ładnie odstawać od kości. Pod koniec gotowania dopraw wywar szczyptą soli.

* Jeśli chcesz użyć marchewki do dekoracji, to wyjmij ją po ok. 20 min., gdy tylko zrobi się miękka.

Po tym czasie wyjmij kurczaka, a rosół przecedź. Ubij białko na pianę, dodaj do rosołu, następnie wlej do tego sok z cytryny i zagotuj.

Mięso kurczaka oddziel od kości i posiekaj na niewielkie kawałki. Rosół jeszcze raz przecedź przez bardzo drobne sito lub gazę, by otrzymać przejrzysty wywar. Kilka łyżek wywaru wlej do żelatyny i odstaw na około 7 minut, by napęczniała. Po tym czasie rozpuść ją w bulionie.

Ostatni etap i Twój kurczak w galarecie będzie gotowy :) Przygotuj małe miseczki, do każdej z nich włóż 3 plasterki marchewki, dodaj pokrojonego kurczaka i zalej całość przestudzonym bulionem. Ostaw w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia.

Avatar

Komentarze1 komentarz

  1. Avatar

    Alicjo widze ze przepisyg mimo, ze proste (tak mi sie wydaje), pysznie wygladajace to jednak nie ciesza sie taka popularnoscia jak atykuly o seksie i wszystkim co z nim zwiazane.
    Ale ja jestem Twoja (no Drwala tez ;-) ) kulinarna fanka :-*
    Nie ma nic lepszego od jedzenia i seksu :-D
    Yyyy seksu i jedzenia. ;-)

Napisz komentarz