Labneh, czyli serek z jogurtu

3

Labneh to jedno z moich przełomowych kuchennych odkryć – i nie ma w tym zdaniu żadnej przesady ;) Bardzo często kupuję białe serki kanapkowe, a potem łączę je w różnorodnych kompozycjach -słodkich, słonych, pikantnych… I właśnie labneh jest odpowiedzią na każdą z tych serkowych potrzeb. Dlaczego? O tym już za chwilę ;)

Labneh, czyli serek z jogurtu

  • 2 duże jogurty naturalne (te po 400 g)
  • pół łyżeczki soli
    oraz: gaza jałowa

I teraz wyjaśni się wszystko :) Jeśli chcesz otrzymać pyszny, domowy serek śmietankowy musisz tylko wymieszać jogurty z solą, a następnie wylać je na wyłożone gazą sitko. Czyli układasz gazę na sitku, sitko na misce – i na to wylewasz właśnie posolony jogurt. Końcówki gazy możesz związać.

Całość wstaw do lodówki – i to wszystko! :) Następnego dnia będziesz mieć pyszny serek, gotowy na przykład do smarowania pieczywa, a jeszcze kolejnego – ser idealny do sernika.

Jeśli chcesz możesz wymieszać swój labneh ze szczypiorkiem lub zrobić go zupełnie na słodko – wtedy zmniejsz ilość soli i dodaj odrobinę miodu. Wypróbuj koniecznie, bo warto! ;)

Komentarze3 komentarze

  1. Ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję. :-) Ja, zazwyczaj latem, robię własny ser twarogowy. Najpierw wlewam mleko do dużego gara i tak zostawiam bez przykrycia na wierzchu. A że latem ostatnio bywa u nas upalnie, zazwyczaj na drugi dzień mam już mleko zsiadłe do obiadu. 😃 To, co zostanie, zalewam gorącą wodą i robi się ser w przyspieszonym tempie. 😉Na drugi dzień przelewam wszystko na durszlak przykryty gazą i czekam, aż się odsączy. Kolejnego dnia mam już gotowy twaróg na naleśniki bądź co tam przyjdzie do głowy 😋

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter