Labneh na słodko

1

Pamiętacie wpis, w którym ogłosiłam labneh moim przełomowym kuchennym odkryciem? Tym razem pokażę go wam w nieco innej, słodkiej odsłonie, idealnej na zdrowy deser, drugie śniadanie czy pyszną kolację :)

  • 2 duże jogurty naturalne (te po 400 g)
  • szczypta soli (tak dosłownie na czubek łyżeczki)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • solidna garść jagód lub borówek
  • 2 duże truskawki
    oraz: gaza jałowa

Jest to porcja na 4 małe desery lub 2 robione w pucharkach.

Przygotowanie deseru zacznij dzień przed jego podaniem. Wymieszaj jogurty z solą, a następnie wylej je na wyłożone gazą sitko. Czyli układasz gazę na sitku, sitko na misce – i na to wylewasz właśnie leciutko posolony jogurt. Końcówki gazy możesz związać.

Całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia swój pyszny serek włóż do pucharków, każdą porcję polej miodem lub syropem klonowym (ilość zależy od tego, jak słodki ma być Twój deser), posyp jagodami i udekoruj połówką truskawki. I gotowe! :)

 

Labneh na słodko

Komentarze1 komentarz

  1. Wygląda przepysznie <3 szkoda, że jestem aż taka niecierpliwa… Ten serek nie zdążyłby sie nawet zrobić do końca :P pożarłabym go już w nocy. W końcu od czegoś mamy to światełko w lodówce :3

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter