Lekka sałatka śledziowa

0

Oto moje kolejne podejście do najpopularniejszej ryby w tym kraju – tym razem w lekkiej, wiosennej wersji. Spróbuj, dodaj własne sałatkowe składniki i powiedz jak smakowało;)

Lekka sałatka śledziowa

  • 3 filety śledzia w oleju
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • pół cebuli
  • pęczek świeżego kopru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz

Lekka sałatka śledziowa należy do mojej ulubionej kategorii: szybko, prosto, efektownie – co w praktyce oznacza, że się nie napracujesz. Pracę możemy podzielić na trzy etapy. Po pierwsze – odsącz śledzie i pokrój je na mniejsze kawałki – mniejsze, a więc dokładnie takie, jak chcesz – dużą kostkę, paski lub prostokąty jak na moim zdjęciu.

Po drugie – przygotuj warzywa. Odetnij końcówki cukinii, pokrój ją w kostkę i zalej wrzątkiem, aby zmiękła. Odstaw na około 15 min, a potem odsącz. Pomidora sparz, obierz ze skórki; obierz także ogórka – oba warzywa pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na niewielkie półokrągłe plastry (na pewno wiesz co mam na myśli;), a koperek drobno posiekaj.

Po trzecie – oliwę, ocet i posiekany koperek dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli i świeżym pieprzem. Wyłóż warzywa na talerz, połóż kawałki śledzi i polej całość sosem winegret. Podawaj ze świeżą bagietką lub innymi, chrupiącymi bułeczkami.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter