Lemoniada ogórkowa

2

Choć brzmi strasznie, to jest zaskakująco dobra i taka… zielona ;) A zielony, jak wszyscy wiemy, działa uspokajająco – i daje nam wrażenie, że odżywiamy się tak niesamowicie zdrowo ;) Więc jak, spróbujesz?

Lemoniada ogórkowa

  • ok. 500 g świeżych ogórków
  • 2 – 3 cytryny (ja daję 3)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 litr wody mineralnej
  • opcjonalnie: niewielki kawałek świeżego imbiru

Lemoniada ogórkowa to napój, który wyczarujesz w dosłownie kilka minut. Najbardziej pracochłonną czynnością całej operacji jest oczywiście obranie i pokrojenie ogórków (oraz imbiru). A zatem do dzieła!

Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój na plasterki. Odłóż trochę plasterków, by lemoniada fajnie wyglądała, a resztę wrzuć (razem z pokrojonym imbirem) do blendera.  Wyciśnij sok z pozostałych cytryn, dodaj do ogórków. Dodaj także miód i wodę mineralną – całość dokładnie zmiksuj.

Lemoniadę podawaj schłodzoną (możesz dodać po prostu kostki lodu), wrzucając do szklanek plasterki ogórków i cytryny.

 

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter