Lemoniada truskawkowa

0

Latem najlepiej wchodzi mi woda z cytryną i lodem, mrożone kawy lub… wina, które przypadkiem odkrywam razem z Drwalem. Czasem przychodzi jednak taki moment, gdy woda okazuje się zbyt banalna – i wtedy sięgam po lemoniadę! ;)

  • 500 – 600 g truskawek (wybierz słodkie)
  • pół cytryny
  • 1 niewielka limonka
  • kilka łyżek miodu
  • 1,5 l schłodzonej wody mineralnej
  • kostki lodu
  • garść listków świeżej mięty

Zacznij od przygotowania truskawek – umyj je, osusz, usuń szypułki i odłóż kilka truskawek do podawania. Pozostałe wrzuć do blendera i zblenduj dokładnie razem z połową umytych listków mięty. Gdy otrzymasz gładki mus dodaj miód, wodę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko razem dokładnie zblenduj, a następnie przecedź (nie musisz tego robić, ale ja wolę pozbyć się truskawkowych pestek ;)

Twoja lemoniada truskawkowa jest właściwie gotowa. Gdy będziesz ją podawać wrzuć do szklanki pokrojone na połówki truskawki, kostki lodu i plasterki wyszorowanych i sparzonych limonek – i zalej lemoniadą. Udekoruj listkiem limonki.

Lemoniada truskawkowa

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter