Likier bardzo kakaowy

0

Kiedyś myślałam, że podstawowym składnikiem w kuchni jest mąka albo jajka. Nie. Podstawowym składnikiem w kuchni jest wino albo martini – a w ostateczności kakao, spirytus i skondensowane mleko, bo to właśnie z nich zrobisz idealny likier kakaowy ;)

Likier bardzo kakaowy

  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 270 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka wódki
  • 2 -3 kieliszki spirytusu (chyba, że masz gorszy dzień niż ja – wtedy zwiększ proporcje ;)

Mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając – a potem gotuj przez około 10 minut. Zestaw z ognia, dodaj alkohol, wymieszaj i przelej do karafki. Pij, gdy ostygnie – a jeśli coś Ci zostanie, przechowuj w lodówce.

Likier kakaowy jest idealny na złe dni – ale trochę za słaby na bardzo, bardzo złe. Wtedy polecam martini, dużo wina albo whisky pitą na podłodze z bardzo fajnym facetem (chyba, że to przez niego masz zły dzień) ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter