Likier czekoladowy

0

Był już likier bardzo kakaowy, pora na likier bardzo czekoladowy. Jego głównym składnikiem jest czekolada – moja wielka i na szczęście odwzajemniona miłość ;)

Likier czekoladowy

  • 300 g ciemnej czekolady (z zawartością kakao powyżej 70%)
  • 700 ml mleka skondensowanego
  • 150 ml spirytusu
  • 70 g cukru
  • opcjonalnie: przyprawa do kaw i deserów*

W garnuszku z grubym dnem zagotuj mleko z cukrem. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia – a później zestaw z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Przestudzoną mieszankę połącz z alkoholem i przelej do butelki.

* Jeśli chcesz użyć kolorowej przyprawy do deserów to dodaj 2-3 łyżeczki tuż po dodaniu czekolady. Opcją dla zapominalskich jest delikatne oprószenie likieru przyprawą bezpośrednio przed podaniem :)

Likier czekoladowy jest idealnym dodatkiem do lodów i innych deserów oraz… do wspólnych zabaw ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter