Łosoś grillowany z czosnkiem

4

Miłości do jedzenia nauczył mnie Drwal. Zanim go poznałam potrafiłam przez tydzień jeść tę samą pizzę, wcinać kolację z laptopem na kolanach i nie zaprzątać sobie głowy ciepłymi obiadami. Nagle pojawił się On – i wszystko się zmieniło, o czym zapewne doskonale już wiecie :) Nie wiecie jednak, że ulubioną rybą Drwala jest łosoś właśnie, przyrządzany na tysiąc różnych sposobów. Dziś klasyka – łosoś grillowany.

Łosoś grillowany z czosnkiem

  • niewielki filet z łososia podzielony na kawałki
  • pół cytryny
  • ząbek lub dwa ząbki czosnku pokrojony w plastry
  • gałązki rozmarynu (po jednej na kawałek)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Łososia umyj i osusz (chyba, że kupujesz go z pewnego źródła i jest superświeży i czysty). Ułóż go na blaszce lub grillu, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem, połóż plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Grilluj przez ok. 20 min. w zależności od wielkości plastrów (możesz to zrobić także w piekarniku).

Komentarze4 komentarze

  1. Alicjo, gdzie zaopatrujecie się w łososia? Też lubię, ale tyle się teraz słyszy o szkodliwości łososia hodowlanego, a innego jeszcze nie spotkałam w żadnym sklepie…

    • Alicja

      Stopko, nie dajmy się zwariować. Wolę hodowlanego z konkretnej hodowli, niż dzikiego jedzącego co popadnie ;) Jemy dużo ryb, kupujemy je w różnych miejscach – od małych sklepów z rybami, przez markety aż po targ rybny. Po prostu nauczyliśmy się odróżniać łososia świeżego od takiego po przejściach ;)

  2. Łosoś najlepszy jest dla mnie marynowany w soku z pomarańczy, z duszoną kapustą chińską i jaśminowym ryżem – pycha
    Najlepszy łosoś jaki jadłam to Kraków marynowany w soku z krwistych pomarańczy z super sosem i szpinakiem chociaż go nie cierpię to razem wszystko normalnie magia.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter