Łosoś na jeden kęs

0

… a właściwie delikatny łososiowy mus podany na talerzyku z chipsa. Nasze ostatnie imprezowe odkrycie ;) Lubimy kontrasty. Słodkie – słone,  suche – wilgotne lub aksamitne i chrupkie, jak w przypadku naszej przystawki. Łosoś na jeden kęs łączy w sobie delikatność łososiowego musu i wyrazistą twardość nietypowego talerzyka. Zapewniam, że robi się go szybciutko i jeszcze szybciej znika ze stołu ;)

Łosoś na jeden kęs

  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 100 g serka śmietankowego (Philadelphia lub cokolwiek podobnego, w takich płaskich opakowaniach;)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
  • chipsy oraz koperek lub natka pietruszki do podania

W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę (ale nie gotuj). Następnie ubij śmietankę na sztywną pianę, a łososia skrop sokiem z cytryny i zblenduj z serkiem śmietankowym na gładki, jednolity mus.  Mus dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj zblendowaną masę z bitą śmietaną i przestudzoną żelatyną. Odstaw do lodówki do stężenia, na kilka godzin lub całą noc. Gdy mus będzie już gotowy nakładaj go łyżeczką na chipsy. Udekoruj koperkiem lub natką pietruszki – i podawaj :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter