Łosoś na słodko

3

Przed wami jeden z moich ulubionych przepisów na łososia, w dodatku popisowo wykonywany przez Drwala :) Szczerze mówiąc to gdy pierwszy raz usłyszałam o tym, że na obiad będzie łosoś na słodko, miałam trochę mieszane uczucia. Odczekałam jednak te 17 minut pieczenia i… przeżyłam kulinarny orgazm. Jeśli też macie na niego ochotę – razem z Drwalem zapraszamy ;)

Łosoś na słodko

  • 500 g świeżego, dobrego łososia
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego (jak dasz zwykły to też się nic nie stanie)
  • odrobina chilli
  • łyżka posiekanych orzechów lub pestek
  • oraz Drwal upiera się na szczyptę soli ;)

Łososia oczyść, jeśli trzeba to umyj i przekrój na 4 lub 5 kawałków, w zależności od tego, jak duże chcesz mieć porcje. Syrop klonowy, miód i olej wymieszaj dokładnie w dowolnym pojemniku, następnie dopraw tę marynatę chilli, szczyptą soli i ewentualnie odrobiną pieprzu. Włóż kawałki łososia (do marynaty) i wstaw całość do lodówki na min. 30 min.

Po tym czasie przełóż łososia do naczynia żaroodpornego, podlej resztą marynaty, posyp orzechami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st (funkcja: grill). Piecz go, a właściwie grilluj, przez 15-17 min. i przynajmniej raz podlej go porządnie marynatą. I gotowe! :)

 

Komentarze3 komentarze

    • Alicja

      Magdo, w taki razie spróbuj koniecznie tego łososia :)))
      I dziękuję za Twój komentarz, to mega miłe ❤

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter