Łosoś pieczony w folii

0

To zdecydowanie mój ulubiony sposób grillowania – i pieczenia łososia. Wystarczy włożyć kawałek ryby do folii razem z ulubionymi przyprawami i kawałkiem cytryny – i po kilkunastu minutach mamy na talerzu soczyste, delikatne mięsko :) Latem kładę foliowe paczuszki bezpośrednio na grilla, a gdy nie chce mi się bawić z grillem wkładam je po prostu do piekarnika – zawsze wychodzą przepyszne!

Łosoś pieczony w folii

Tym razem nie podam dokładnych ilości, bo wszystko zależy od Twoich upodobań.

  • filet z łososia lub gotowe kawałki do grillowania
  • masło (ok. łyżeczka na porcję taką, jak na drugim zdjęciu)
  • pęczek kopru
  • cytryna
  • kolorowy pieprz
  • ulubione zioła – np. bazylia, zioła prowansalskie

Zasada jest prosta: oczyszczony filet pokrój na porcje (wielkość dowolna, im węższe, tym szybciej będą gotowe). Następnie każdą z porcji posyp ulubionymi przyprawami – ja nie łączę raczej przypraw, tzn jedną porcję robię np. z ziołami prowansalskimi, inną z koprem, kolejną ze słodką papryką lub świeżym koperkiem. Gdy posypiesz łososia przyprawami, na każdą z porcji połóż wiórki masła, w miarę równomiernie.

Co do cytryny: możesz skropić łososia sokiem (ja tak robię) lub pokroić cytrynę w plastry i wkładać plasterki do środka paczuszki – plasterki są dużo bardziej efektowne, ale mają sporo soku i Twój łosoś może nabrać za dużo goryczy.

Gdy wszystko masz gotowe, zawiń folię (czyli robisz foliową paczuszkę) i połóż kawałki na grilla lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W obu przypadkach piecz około 20 minut – im świeższy łosoś, tym szybciej będzie gotowy.

Łosoś pieczony w folii

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter