Łosoś z grilla

2

Łosoś to jedna z moich ulubionych propozycji na grilla. Jeśli mam pod ręką koszyk (nazywany też siatką) do grillowania ryb, to łososia grilluję tradycyjnie, przewracając go z jednej strony na drugą. Jeśli jednak nie mogę namierzyć koszyka, to filety z łososia zawijam w folię aluminiową – mięso ma wtedy bardzo delikatny smak i przede wszystkim – nie rozpada się (tak jak na zwykłym ruszcie).

Łosoś z grilla

  • filet z łososia podzielony na kawałki (mi wyszło 5 filetów po ok. 5-6 cm szerokości)
  • 1 cytryna
  • pęczek świeżego kopru lub natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Łososia umyj i osusz (chyba, że kupujesz go z pewnego źródła i jest superświeży i czysty). Wstaw go do miski lub blaszki, polej oliwą (tak, żeby wszystkie filety poczuły tę oliwę) i posyp posiekanym koprem lub pietruszką. Odstaw do lodówki, pod przykryciem, na całą noc.

Następnego dnia oprósz filety solą i pieprzem (tylko delikatnie), skrop sokiem z cytryny lub poukładaj na łososiu jej plasterki i układaj na grillu. Jeśli trzeba możesz jeszcze posmarować filety lekko oliwą. I gotowe! :)

Komentarze2 komentarze

  1. Wypróbuje ! Bałam się grillować lososia właśnie z obawy przed rozwaleniem :D Zawinę w folię mam nadzieje , że wyjdzie ;) Dzięki

    • Alicja

      Z folii najlepszy! :) możesz posypać go wiórkami masła przed grillowaniem. Powodzenia! :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter