Łosoś z patelni

0

W życiu każdego człowieka zdarza się dzień, w którym nagle, nie wiedzieć czemu, pojawia się potrzeba ugotowania czegoś własnoręcznie;) Warto wtedy wykorzystać falę entuzjazmu i przygotować coś, co jest szybkie, pyszne, proste i zdrowe – na przykład łososia.

Łosoś z patelni

  • 2 kawałki łososia – filet lub dzwonko
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku cytrynowego
  • 1 cytryna (wystarczy Ci mniej, ale kawałki cytryny ładnie wyglądają na talerzu;)

Przygotowanie świeżego łososia jest tak proste, że można to robić nawet z satynową opaską na oczach;) A zatem do dzieła. Na patelni ostrożnie roztop masło i wciśnij do niego (przez praskę) ząbki czosnku – rób to na średnim ogniu. Umyte i osuszone kawałki łososia oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, smaż przez ok. 3 minuty, odwróć i smaż kolejne 3 minuty (dostosuj czas do grubości kawałków). Usmażonego łososia skrop sokiem z cytryny.

Łosoś z patelni jest na tyle wdzięczny, że możesz go podawać w zasadzie ze wszystkim:) – ja jem go z surówką i talarkami z ziemniaków.

Napisz komentarz