Lukier królewski do zdobienia ciasteczek

2

Przepis na lukier królewski do zdobienia ciasteczek odświeżam sobie dwa razy w roku – przy wielkanocnych zajączkach i bożonarodzeniowych piernikach. Choć robi się go bardzo szybko, to samo zdobienie nim ciasteczek jest dość pracochłonne, dlatego też piekę na przykład 100 ciasteczek, a lukrem zdobię… co trzecie. W ten sposób mam satysfakcję ze zrobienia czegoś absolutnie uroczego, a przy tym nie czuję, że straciłam na to trzy dni ;) Spróbujecie?Lukier królewski do zdobienia ciasteczek

  • 90 g białka
  • 450 g cukru pudru
  • 5 kropel soku z cytryny
  • kropelka barwnika spożywczego w żelu

Idealne wykonanie lukru królewskiego zaczyna się z jednodniowym wyprzedzeniem, a więc oddzielasz białka od żółtek, a następnie wstawiasz białka pod przykryciem do lodówki, na całą noc. Dopiero następnego dnia ucierasz białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, na najniższych obrotach miksera, przez 15-20 minut. Jeśli chcesz mieć pastelowe kolorki, dodaj dosłownie jedną kropelkę barwnika (polecam te w żelu).

Tak zupełnie szczerze to nie zawsze odmierzam proporcje wagą. Często po prostu biorę białko, a cukier puder nasypuję „na oko”, sprawdzając, czy ma właściwą konsystencję. Gotowy lukier królewski powinien być dość gęsty, przypominać pastę i nie spływać ze szpatułki (typowa pasta do zębów;)

Ciasteczka zdobię rękawem cukierniczym lub za pomocą woreczków foliowych z odciętą końcówką. Czasem wygładzam nawet na szybko lukier zmoczonym zimną wodą nożem. Jeśli chcę zrobić precyzyjne zdobienie, na przykład wzorki, oczka króliczków itp to dodaję jeszcze trochę cukru pudru (po prostu go mieszam z resztą). I to wszystko!

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter